15 Nisan 2013 Pazartesi

BIST HAFTAYA BAKIŞ


BIST  HAFTAYA BAKIŞ; 

Japonya hükümetinin ekonomik büyüme, deflasyondan çıkma ve tasarruf sahiplerinin tüketim yapmalarına dönük adımlarını hepimiz yakından takip ediyoruz. Yaklaşık 5 aydır dünyada Japon rüzgarı esmekte.  Japon Merkez Bankası’nın (BOJ) yüklü miktarda tahvil alım programına ek parasal genişleme kararı, gelişmekte olan piyasaları olumlu etkiledi.  USD/JPY 15 Kasım 2012 80,00’den 12 Nisan 2013 99.00’a geldi.  JPY, USD karşısında  %23,75 değer kaybetti.  Aynı sürede Nikkei225  %53 artış gösterdi. Uzun vadeli faizleri ise %0,5’e geriledi. Ödemeler Dengesi yurtdışından sağlanan gelirlerle %13 artış gösterdi. Zayıf Yen politikası henüz İhracata yansımadı ama yakın zamanda tepki verecektir.  GSYIH,  yıl boyunca %1,5-2 genişleme bekleniyor.  

BoJ parasal genişleme kararı, Türk tahvillerine ilgiyi artırırken ( Euro Bölg. getirisi en fazla olan ülkelerden ) , TL’nin aşırı değerlenmesine neden olabilir. Bu psikolojik etkiyi geçen hafta çok net yaşadık. En aktif tahvil oranı %6  geriledi. Barış sürecinin psikolojik etkisi, olumlu sonuçlanırsa bölgeye ciddi yabancı yatırım ile büyüme beklentisi, yakın zamanda yatırım yapılabilir ülke seviyesine getirilmesi beklentisi hisse senedi piyasasını canlı tutmaya Düşen faizlerin talebe olumlu yansıması ve AB pazarında yaşanacak iyileşme beklentisi Sanayi Üretimini artıracaktır.    Bu yıl %4 yıllık büyüme hedefinin tutturulabilmesi için sanayi üretiminin %5,   piyasa beklentisi %4,5 hedefi için ise %6 Sanayi Üretimi genişlemesi gerekiyor. (Sanayi Üretimi, TUIK hesaplamalarında kullandığı birçok hizmet kalemine ölçüt teşkil ediyor.) 
TCMB, TL’nin diğer para birimlerine karşı gücünün ölçütü olarak kullandığı, reel efektif döviz kuru Şubat ayında 119.69 seviyesindeyken Mart'ta 119.95'e yükseldi. TCMB daha önce, 120 seviyesini aşması durumunda müdahalede bulunacağını açıklamıştı. Şu an 122 seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. PPK Toplantısında döviz kuru konusunda ciddi adımlar atacaktır
BIST haftalık getirisi %3.  Likit banka hisseleri, OTKAR, TUPRS, FROTO, TOASO, KCHOL, TTRAK, VESTL, ARCLK dikkatimi çeken hisseler.


UYARI NOTU :
Burada yer alan yatırım, bilgi, yorum ve tavsiyeler, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi,  beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder