22 Nisan 2013 Pazartesi

BIST HAFTAYA BAKIŞ


FED & BoJ para basarken kıymetli madenler başta emtiaların hızla değer kaybetmesi ( ! ),   Çin 1Ç2013  y/y %7,7 büyüme ( beklenti %8 ) ile beklentinin altında kalması,  S&P GSCI 24 Emtia Endeksi son 9 ayın dip seviyesine gelmesi,   Çin ve ABD de talep daralması yaşanacağı endişesinin panik yaratması,  Irak, Libya ve Sudan’ın petrol ihracatının artması  hikayenin domino taşları.   DAX %3,63,  DJI %2,05, BIST %1,53 değer kaybı yaşadı.   Primli işlem gören ve bilanço beklentisinin gerçekleşmesi ile  satışların gelmesi  daha mantıklı geliyor.   DJI ve BIST’ te teknik olarak bozulma yok.  Gelen satışların sadece düzeltme olarak kaldığı görülmekte. DAX ise  7500  altında bir ay geçirirse baskı artacaktır. Ki yılın 2. Yarısında Euro Bölgesinde ılımlı büyüme beklentisinin artması beklentisi çok kötüye gitmeyeceği düşüncesini aklıma getiriyor.

Moodys not artırımı beklentisi,  JCR’nin sürpriz bir şekilde not artırımı açıklama beklentisi  BIST’i canlı tutmaya devam edecektir.   PKK Barış Süreci, politik istikrarın güçlenmesi, yatırım ortamının büyüme hızı kazanması beklentisini artırır. Piyasanın beklentisi, çok yakın zamanda değerlendirmelerin geleceği yönünde.  Yatırım yapılabilir ülke statüsü ile portföylerini global Sabit Getirili Menkul Kıymet   Endeksine göre yöneten yüzlerce fon Türkiye’ye gelecek.  Büyük ve orta ölçekli birçok şirket Türkiye’nin bakir alanlarına yatırım yapacaktır.  Bu yıl TCMB’nin da endişe duyduğu büyüme oranını olumlu etkileyecektir.  Petrol fiyatlarının değer kaybetmesi, ülkemizin enerji maliyetlerini olumlu etkilediğinden cari açığın daralmasına etkisi büyük olacaktır.

BIST data serisi incelendiğinde; Son 3 ayın ortama maliyeti 82800.  Bu seviyenin altına gelinmedikçe (  Sarkmalar kabul edilir. Önemli olan yoğun satış baskısının olup olmadığı )  ana trendde bir bozulma olmayacağı. Nitekim  Cuma günü 82000 seviyesi görüldü, piyasada volatilite çok düşüktü, yurtdışı borsaları negatif iken BIST günü 83285 ile pozitif kapattı.  Ana trend değişikliği belirtilen seviyenin altında likit hisselerde yoğun satış baskısı ile başlar.  7 ayın ortalama maliyet seviyesi ( 78700 )  ve DEMA 21 ay  ( 78200 ) hedef değeri olur.   KRDMD, THYAO, ARCLK, OTKAR, TOASO, FROTO, TAVHL, HALKB, GOLTS  dikkatimi çeken hisseler.



UYARI NOTU :
Burada yer alan yatırım, bilgi, yorum ve tavsiyeler, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi,  beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder